По случай Деня на Европа, Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти съвместно с Министерството на отбраната и под патронажа на президентът Румен Радев, организираха публична дискусия на тема „Визии за демократично обновление на европейския проект”. Събитието се проведе на 9 май (вторник) 2017 г. в Информационния център на МО на ул. „Г. Раковски” 106 от 10.00 до 12.00 часа. Студенти от 2 и 3 -ти курс на спец. Регионално развитие и политика взеха участие в дискусиите свързани с:

- Бялата книга на Юнкер- покана за възраждане на процеса на европейската интеграция

- ЕС след Рим: споделяме ли всички същите ценности, принципи и политическо единство?

- Имат ли популистките и евроскептични партии потенциал да наложат политическа култура на разделението, да дестабилизират демократичното управление и да разрушат „либералния консенсус” на модерното време?

- По-голяма роля или маргинализация на ЕС в многополюсния свят?

Своето виждане по темите сподеха д-р Андрей Ковачев, Член на Председателството на ЕП и Председател на Съюза на европейските федералисти в България, Валери Жаблянов, зам.-председател на НС, Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция, Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Белгия (tbc) и Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България.